Onderzoek scheurvorming

Scheuren in muren en gevels zijn altijd een aanwijzing van een bouwkundig probleem. Scheurvorming kan in de meeste gevallen met weinig overlast en onzichtbaar worden hersteld.

Het is echter van belang ook de oorzaak van de scheurvorming te achterhalen. Een gevelinspectie geeft uitkomst. Alleen door de oorzaak van de scheurvorming mee te nemen in de herstelstrategie, kan nieuwe schade aan uw gevels of muren worden voorkomen.

Metselwerk werkt

Het metselwerk kan ten gevolge van verschillende redenen zijn gescheurd. Te denken valt aan onder andere:

  • Zetting van het gebouw;
  • Krimp in metselwerk;
  • Weersinvloeden;
  • Funderingsproblemen (waaronder onder andere te denken valt aan grondwater veranderingen of doorgerotte fundering);
  • Slechte kozijnen welke het gewicht van bovenliggend metselwerk niet meer opvangen;
  • Spanning in metselwerk (ten gevolge van bijvoorbeeld inwendige roestvorming of een kapconstructie die gaat werken);
  • Trillingen in de grond (door bijvoorbeeld verkeer).

 

Inspectie en advies

ScheurvormingStap één in een gevelinspectie is het in kaart brengen van de scheurvorming en omgevingsfactoren. De locatie en richting van de scheurvorming vertelt al veel over de oorzaak. Met speciale inspectie-apparatuur wordt de gevel nader geïnspecteerd. Daarbij wordt de gevel zo min mogelijk beschadigd.

Scheurvorming kan over een langere periode worden gemonitord. Daarvoor worden sensoren aangebracht om bewegingen real time te kunnen registreren. Daarbij kunnen onder andere de scheurbreedte en/of beweging van het gehele gebouw in kaart worden gebracht.

De conclusies worden door Total Wall samengevat in een rapportage van onze bevindingen. Hierin vindt u ook een advies voor het herstel van uw scheurvorming, waarbij de nadruk ligt op cosmetisch herstel alsmede het uitsluiten van de oorzaak om nieuwe scheurvorming te voorkomen.

 

Gevelinspecties

Er zijn diverse soorten van inspectie:

  1. U stuurt ons gegevens over de scheurvorming via onze Total Wall app en ontvangt een advies aan de hand van uw bevindingen (gratis).
  2. Wij komen bij u langs en inspecteren de gevel inclusief rapportage en advies zoals bovenstaand (prijs op aanvraag).
  3. Zoals bovenstaand maar dan worden er (scheur) monitoring indicatoren opgehangen, waarna na verloop van tijd een rapportage met reparatie advies zal volgen (prijs op aanvraag).

Total Wall beschikt over een jarenlange ervaring met gevelinspecties. Benieuwd welke inspectiemethode het meest geschikt is voor uw situatie? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie?
Bel ons vrijblijvend 088 - 111 25 25

Of maak gebruik van onderstaand contactformulier.

Onderzoek, trainingen en bedrijfscertificeringen

Wij delen onze expertise in het Total Wall Opleidingscentrum

Ga naar Total Wall Opleidingscentrum