De noodzaak van professionele gevelbehandeling

Enkele jaren geleden schreef de kunsthistoricus Norman Vervat een artikel met als kop: “Gevelrenovatie gevaar voor gevels” en als ‘subkop’ “Onkunde viert hoogtij bij ‘specialisten’”. Ik heb daar toen in het magazine CleanTotaal uitvoerig op gereageerd.

De volgens mij enige juiste opmerking in Norman zijn vlammend betoog tegen gevelbehandeling was: “De goedkoopste inschrijver krijgt het werk en de echte specialist die kan aantonen een gevel zonder schade te kunnen renoveren, vist achter het net.”  Professionele gevelbehandeling krijgt op deze wijze geen kans.

Onkunde?

Onlangs las ik wederom een artikel waarin Norman werd geciteerd en hieruit bleek, dat hij zijn visie voor nog geen millimeter had bij gesteld. Na z’n eerste artikel heb ik Norman eens uitgenodigd en hebben we samen, met hem en nog enkele deskundigen getracht tot een zinvol gesprek te komen.

Vakmensen weten alles over een professionele gevelbehandeling

Wat ik Norman kwalijk neem, is de negatieve en met name generaliserende wijze waarop hij over deze materie spreekt. Natuurlijk wordt er gebeunhaasd, Natuurlijk worden er desastreuze resultaten afgeleverd. Maar Norman was geloofwaardiger geweest als hij, naast zijn kritiek, serieus was ingegaan op de vele fantastische resultaten die zijn behaald door vakmensen die dagelijks met liefde hun vak uitoefenen.

Een vakman is een mens, maar niet elk mens is een vakman

Gebouwen van slechts tientallen jaren oud

Maar zoals gezegd is Norman kunsthistoricus. Op zijn vakgebied kan hij best goed zijn. Maar al die honderdduizenden woningen en bedrijfspanden van slechts enkele tientallen jaar oud, hebben in de meeste gevallen weinig met kunst te maken en in de ware betekenis van het woord nog minder met een echt historisch verleden.

Een fraaie uitstraling

Miljoenen vierkante meters aan gevelmateriaal – baksteen, natuursteen, beton, metaal, hout en kunststof – zien er bedroevend slecht uit. De kunsthistoricus die tijdens een seminar eens opmerkte, dat zijn oma 89 jaar was en er nog fantastisch uitzag en dat ze daar in al die jaren niets aan had gedaan, klets natuurlijk lichtelijk uit zijn nek. Mijn oma is uiteindelijk 97 jaar geworden, maar ze heeft zich wel regelmatig gewassen. En die laatste periodieke behandelingen hebben zeker bijgedragen aan haar perfecte uitstraling tot op hoge leeftijd.

Professionaliteit

De kunsthistoricus moet zich niet gedragen als kunsthistericus. Je moet ook niet een bakker laten bepalen wie de beste slager is. Kennis van de huidige bouwmaterialen, bouwkundige detailleringen en ervaring met herstel- reinigings- en beschermingswerkzaamheden zijn voor de professionele gevelbehandelaars vanzelfsprekend. De resultaten van hun inspanningen zullen in de toekomst door de kleinkinderen van Norman als uiterst positief worden beoordeeld.

Henk Mulder

P.s. Meer weten over Professionele gevelbehandeling?

Bel gratis en vrijblijvend met Total Wall via 088 111 25 25 of stuur een mail via info@totalwall.nl 

 

Resultaatgericht samenwerken

Voor het mooi en duurzaam herstellen van uw vastgoed

Lees over onze passie

Kwaliteitsborging

Certificering van het werk, een garantie voor zowel de aannemer als de eigenaar!

Meer informatie

Gevelinspectie en onderzoek

Vind oorzaak en oplossing bij gevelproblemen en garandeer veiligheid

Gevelinspectie