Goochemoloog

Goochemoloog

Onze taal wordt dagelijks uitgebreid met nieuwe woorden. Wie had pakweg 30 jaar geleden gehoord van een draaideurcrimineel. We kennen tegenwoordig ProRail, terwijl we gezien de gigantische problemen bij de spoorwegen beter kunnen spreken over AntiRail.

Greengrocer?
Bestaande beroepen als vertegenwoordiger, boekhouder, personeelschef en nog een hele rits, lijken te zijn verdwenen. Zij hebben plaats moeten maken voor de accountmanager, casemanager, floormanager, en Human Resources Manager. En waag het niet om te spreken over een werkster; zij heet nu een interieurverzorgster. En de groenteboer zal straks wel een greengrocer worden. U kunt het ongetwijfeld zelf verder aanvullen.

Gevelproblemen?
Moet er iets aan uw gevel gebeuren (niet uw gelaat maar aan uw pand), dan neemt u tegenwoordig contact op met een consultant building maintenance en niet meer met een adviseur gevelbehandeling. Gemakshalve laat ik de medische wereld maar even buiten beschouwing.

Een goochelaar was iemand door wie we ons lieten vermaken. Hij kon ons, op voor het oog bedrieglijke wijze, voorwerpen tevoorschijn toveren en ook weer laten verdwijnen. Tegenwoordig is zo’n beetje iedereen googelaar. Maar dan wel met een ‘g’ en niet met ‘ch’.

Google -laar
De tegenwoordige googelaar ‘verruimt’ zijn blik uitsluitend via het internet. Komt u op een verpakking van een chemisch product een MAC-waarde tegen, dan heeft dit niets te maken met de snelheid van uw iPhone- of iPadverbinding, maar wordt hiermee de Maximaal Aanvaardbare Concentratie van een schadelijke stof bedoeld. En voor meer informatie heeft u dan toch echt een vakman m/v nodig.

Vakmanschap:
‘Internetwijsheid’ heeft al geleid tot de ‘ontdekking’ van spectaculaire/revolutionaire ‘wondermiddelen’. Middelen die zouden zijn gebaseerd op het niet bestaande zoutpekelzuur of hubusculubuszuur. De ‘leveranciers’ van deze wonderen zijn de moderne, digitale goochemologen. Met vakmanschap heeft het meestal weinig te maken.

Laten we blijven bedenken, dat een vakman een mens is, maar dat niet elk mens een vakman is.

Door: Henk Mulder

 

Resultaatgericht samenwerken

Voor het mooi en duurzaam herstellen van uw vastgoed

Lees over onze passie

Kwaliteitsborging

Certificering van het werk, een garantie voor zowel de aannemer als de eigenaar!

Meer informatie

Gevelinspectie en onderzoek

Vind oorzaak en oplossing bij gevelproblemen en garandeer veiligheid

Gevelinspectie