Lateiproblemen; wat is de beste oplossing?

door: Jacob Mink

Een veel voorkomende vraag: welke oplossingen zijn er voor lateiherstel?
In dit nieuwsbericht vertellen we je meer over de oorzaken van niet goed functionerende lateien en de oplossing die wij hiervoor hebben!

Oorzaken van lateiproblemen

Ontwerp-, of uitvoeringsfouten zijn vaak de oorzaak van schade aan lateien. Om bovenliggend metselwerk te kunnen dragen moet een latei behalve voldoende sterk ook voldoende stijf zijn. Indien dit niet het geval is, zal de latei door het bovenliggende gewicht doorbuigen. Hierdoor ontstaat scheurvorming.

Bij dimensionering moet niet alleen rekening worden gehouden met de zwaarte van de te dragen last, maar ook met de lengte van de overspanning. Een latei die onvoldoende is gedimensioneerd zal onder het gewicht van het bovenliggende metselwerk gaan doorbuigen.

lateiprobleem

Wapening van lateien

Metselwerk kan goed drukkrachten opnemen, maar slechts gering trekkrachten. Zijn er scheuren ontstaan, dan kunnen er geen trekkrachten meer worden opgenomen. Door het toepassen van wapening kan de lateifunctie hersteld worden. Hierbij worden wapeningsstaven gebruikt om de trek- en drukspanningen op te vangen. Herstel is ook mogelijk door middel van het aanbrengen van nieuwe lateien van behandeld staal, beton of stalton (baksteen). Deze oplossingen zijn echter veelal arbeidsintensiever en kostbaarder.

Doorbuigend metselwerk

Bij doorbuiging van balken of lateien zal het metselwerk in het midden het sterkst op trek belast worden en daardoor de neiging hebben om aan de onderzijde te scheuren. Als gevolg van het doorbuigen van een latei zullen de voegen op afschuiving worden belast, zodat er ook sprake kan zijn van gescheurde en uitgevallen langsvoegen. Dit kan dusdanige vormen aannemen dat het metselwerk als strook of in de vorm van een driehoek los komt.

Doorbuigend metselwerk veroorzaakt een sterk verminderde trekkracht van het metselwerk. Om de trekkracht te herstellen is het van belang de lateien te herstellen, bijvoorbeeld door het toepassen van wapening. Hierbij worden de wapeningsstaven gebruikt om de trek- en drukspanningen op te vangen. Herstel is ook mogelijk door middel van het aanbrengen van nieuwe lateien van behandeld staal, beton of stalton (baksteen). Deze oplossingen zijn echter veelal arbeidsintensiever en kostbaarder.

herstel 1herstel2

De oplossing

De unieke reparatiemethode van Total Wall biedt een eenvoudige, effectieve oplossing voor het repareren van beschadigde of zwakke lateien. Een niet bestaande latei alsnog aanbrengen tijdens de vervanging van kozijnen is eveneens eenvoudig om te doen en zal garanderen dat de muur goed ondersteund wordt. Dit geeft huiseigenaren de mogelijkheid om moderne kunststof kozijnen te kiezen voor renovatie projecten, zonder het risico van dure structurele reparatie achteraf.

Meer weten over het vervangen of repareren van een latei?

» Latei vervangen of repareren

 

Resultaatgericht samenwerken

Voor het mooi en duurzaam herstellen van uw vastgoed

Lees over onze passie

Kwaliteitsborging

Certificering van het werk, een garantie voor zowel de aannemer als de eigenaar!

Meer informatie

Gevelinspectie en onderzoek

Vind oorzaak en oplossing bij gevelproblemen en garandeer veiligheid

Gevelinspectie