Lezen en begrijpen van uw offerte

Het is een appartementencomplex uit de jaren ‘70 van de vorige eeuw. Er was even overwogen om de hele zaak te slopen en tot nieuwbouw over te gaan, maar uiteindelijk werd toch gekozen voor een grondige renovatie. Er waren verschillende offertes aangevraagd en ‘natuurlijk’ werd gekozen voor de meest gunstige aanbieding. Maar het lezen van een ‘gunstige’ aanbieding wil niet zeggen, dat je eventuele ‘verborgen’, nadelige consequenties hebt begrepen.

Een ‘gunstige’ aanbieding

En daar ligt dan meteen de basis voor mogelijke, toekomstige problematiek. Ik heb, figuurlijk gesproken, een blik mogen werpen op de desbetreffende ‘gunstige’ aanbieding. Daarbij gaat mijn aandacht vooral uit naar de uitwendige staat. De kleisoort waarvan de toegepaste baksteen is geproduceerd, vindt zijn oorsprong in het Duitse Westerwald.

Welk soort baksteen is gebruikt

Meer dan 3.000 verschillende soorten baksteen

Het kan niet vaak genoeg worden gezegd, dat er momenteel ruim 3.000 verschillende soorten baksteen bestaan. Allemaal soorten met hun specifieke eigenschappen. Dat geldt niet alleen voor de afmeting en kleur, maar ook voor wat betreft porositeit, sterkte en samenstelling. Sommige kleisoorten bevatten metaaldeeltjes die later voor visueel ongewenste problemen zorgen. Dat heeft onder meer te maken met de ‘waterhuishouding’ in de combinatie steen en mortel/voeg.

Vergrauwing

In Nederland komen we honderdduizenden woningen tegen die er na pakweg 15 jaar al dramatisch ‘vergrauwd’ uitzien. Dat je dit effect met behulp van een stoomcleaner kunt oplossen, noem ik wel eens het Jomanda-effect. Naar buiten getreden metaaldeeltjes die de vergrauwing veroorzaken, laten zich niet door stoom verwijderen.

Papieren wijsheid is niet hetzelfde als vakmanschap

Geld uitgeven aan papieren wijsheid

Hele volksstammen hebben hier in de loop der jaren geld aan uitgegeven (en doen dat nog steeds), terwijl ze achteraf zwaar teleurgesteld zijn. Weggegooid geld dus. Ook in de door mij bedoelde offerte werd geen aandacht besteed aan de kwaliteit van het voegwerk, terwijl het metsel- en voegwerk toch de ‘lijmverbinding’ is en daarmee de kwaliteit bepaalt van een gevel. Ook kwetsbare zaken als daktrimmen, waterslagen en rollagen van de balkons bleven onbesproken.

Woningen uit de jaren ’60, ’70 en ’80

In veel gevallen laat de kwaliteit te wensen over van metsel- dan wel voegwerk van met name woningen uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80. Niet dat het daarna allemaal perfect was, maar de erosie is dan niet in alle gevallen voldoende zichtbaar. Slecht metsel-/voegwerk kan niet alleen de oorzaak zijn van scheurvorming maar laat ook grote hoeveelheden hemelwater binnen. En dat heeft dan weer negatieve gevolgen voor de stookkosten. En dat probleem los je niet op door dubbele beglazing en spouwmuurisolatie toe te passen. Maar daar zullen we het een volgende keer over hebben.

Henk Mulder

 

Resultaatgericht samenwerken

Voor het mooi en duurzaam herstellen van uw vastgoed

Lees over onze passie

Kwaliteitsborging

Certificering van het werk, een garantie voor zowel de aannemer als de eigenaar!

Meer informatie

Gevelinspectie en onderzoek

Vind oorzaak en oplossing bij gevelproblemen en garandeer veiligheid

Gevelinspectie