Usquert 22 maart 2014

Op zaterdag 22 maart vond een speciale bijeenkomst in het gemeentehuis van Usquert plaats. Het onderwerp van deze bijeenkomst was: ‘Van kop tot staart, dus van fundering tot behang, een monument’.

Een bezoek aan Usquert op zaterdagmiddag
Omdat ik via mijn opdrachtgever al vaak had gehoord over de emoties in Groningen in verband met de aardbevingschade en de wijze waarop ‘slachtoffers’ soms worstelen met het oplossen van de problemen, leek het me een goed idee om aanwezig te zijn bij die bijeenkomst. Gekoppeld aan een avond in de mooie studentstad Groningen, leek het me een goede combinatie voor de zaterdagmiddag en avond. Goed gedacht, het was beide de moeite waard.

Gemeentehuis in Usquert

Uiteindelijk draait het om vertrouwen
Ik zou natuurlijk een samenvatting kunnen schrijven van hetgeen die middag is besproken door diverse (goede) sprekers, maar … het lijkt mij meer interessant om te schrijven over dat wat ik die middag heb gemerkt en ook begrijp als ‘Friese Amsterdammer’ van de mensen die in Usquert en omgeving wonen.

Monumentale panden
Toen ik het dorp binnen reed, viel me meteen op hoeveel mooie huizen hier staan. Als ‘Usquert’ je roots zijn, zul je er vast blijven wonen, maar ik kan me ook voorstellen dat mensen hier gaan wonen omdat je hier prachtige huizen vindt, veel al monumentaal. Als je daarvan houdt, kun je je hart ophalen hier.

Secundaire voorwaarden
Maar goed… tegenwoordig heb je in Usquert een secundaire voorwaarde wanneer je een huis koopt, het is namelijk niet helemaal zeker of je huis wel heel blijft. Meestal word je blij van secundaire voorwaarden. Helaas, dat gaat bij deze niet op.

Eerlijke interesse
Wat ik in de zaal proefde is een eerlijke interesse in hoe het probleem dat nu is ontstaan het beste opgelost kan worden. De bedrijven die een presentatie gaven, informeerden de mensen hierover. Mensen zijn niet te beroerd om zelf een rol te spelen in het oplossen van het probleem, maar… hebben ondersteuning en het vertrouwen nodig dat bedrijven er voor hen zijn en niet andersom.

Kritische vragen
Zowel de sprekers van Total Wall (mijn opdrachtgever) als het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblemen kreeg te maken met mensen die hetgeen wat zij presenteerden, ter discussie stelden. Op zich een goed recht en ook goed om op zo’n moment te vragen. Doordat er tijdsgebrek was, konden de vragen van deze mensen niet meteen voldoende beantwoord worden. Ik vond dat zelf wel jammer, gezien ik zeker weet dat de kritische vragen die gesteld werden, opgelost konden worden door meer uitleg.

Luisteren is stap 1
Eerlijk gezegd heb ik ook het gevoel dat hier de ‘crux’ zit in Groningen. Als je te maken krijgt met de problemen die de mensen hier in Groningen ervaren door de gaswinning, is het eerste wat belangrijk is om naar ze te luisteren. Veel bedrijven staan meteen voor de deur omdat ze een klant in de mensen zien. Dit zijn niet de bedrijven die de mensen in Usquert nodig hebben. De mensen moeten het gevoel hebben dat er daadwerkelijk naar ze geluisterd wordt en dat de problemen ook serieus worden genomen. Ook de toekomst is van belang, want vandaag een probleem verholpen, betekent nog niet dat het probleem bij een volgende beving niet terugkomt.

Lange termijn oplossing
Openheid en eerlijke lange termijn oplossingen moeten de mensen krijgen. Het feit dat het raadhuis vol zat met huiseigenaren en het feit dat er naar mijn mening oprechte bedrijven voor het publiek stonden, die daadwerkelijk de mensen willen informeren, is een eerste stap richting het vertrouwen om samen te bouwen aan de mooie huizen die Usquert rijk is.

Concluderend
Ik vond de middag de moeite waard. Ik hoop dat het ook geldt voor de mensen die de moeite hebben genomen om die middag aanwezig te zijn. Om het probleem op te lossen heb je bedrijven nodig die daadwerkelijk naar je luisteren en ook een ‘stevige’ toekomst voor ogen hebben. Zoals de eerste spreker die dag aangaf: ‘Kies alsjeblieft zelf de bedrijven waar jij het vertrouwen bij voelt’.  Naar mijn mening had de organisatie hiervoor een juiste mix aan bedrijven uitgenodigd.

 

Ineke Kuiper
www.gunfactor10.nl

 

Resultaatgericht samenwerken

Voor het mooi en duurzaam herstellen van uw vastgoed

Lees over onze passie

Kwaliteitsborging

Certificering van het werk, een garantie voor zowel de aannemer als de eigenaar!

Meer informatie

Gevelinspectie en onderzoek

Vind oorzaak en oplossing bij gevelproblemen en garandeer veiligheid

Gevelinspectie