Wat betekent duurzaamheid en levensduur?

Wist je dat we bijna dagelijks worden geconfronteerd met taalkundige misvattingen, of met beschrijvingen die tot misvattingen dan wel schade kunnen leiden? We spreken niet alleen meer over kwaliteit, de optelsom van kennis en kunde, maar in bijna alle technische beschrijvingen, zowel in bestekken als in offertes en productinformatiebladen komen we tegenwoordig de term ‘duurzaam’ dan wel ‘duurzaamheid’ tegen.

Een ‘gelikte’ aanbieding

Een aanbieding moet er ‘gelikt’ uitzien en mag ook nog eens niet te veel kosten. Als opdrachtgever ontvang je een ‘strakke’ offerte waartegen je nauwelijks nee kunt zeggen, zo lijkt het. Door gebrek aan voldoende kennis wordt daardoor nog wel eens ‘groen licht’ gegeven in situaties waar eigenlijk een stopbord had moeten staan met de tekst: ‘Ga terug’.

Stopbord

Verrotte kozijnen

Op zondag 2 november stond in de digitale Telegraaf een artikel over een balkonhek in Leiden, dat ‘ zo maar’ was afgebroken, met twee gewonden als gevolg. Bij inspectie bleken de kozijnen totaal te zijn verrot.

Alle materialen en constructies kennen beperkingen

Trouwring

Zelfs het edelmetaal goud kent beperkingen. Mocht u na een scheiding van uw trouwring af willen, dan kunt u ‘m verkopen of u legt ‘m in een 3:1-mengsel van geconcentreerd zoutzuur en geconcentreerd salpeterzuur, dat ook wel ‘Koningswater’ wordt genoemd (een ‘uitvinding’ van Koning Midas). In beide gevallen is de ring gegarandeerd verdwenen. Zo kan het op zich fantastische materiaal RVS uiterst slecht tegen chloor.

‘Dodelijke combinatie’

Drie jaar geleden kwam in een zwembad in Tilburg een baby om het leven door een vallende luidsprekerbox. De ophanging van de box was uitgevoerd in RVS (roestvast staal).Toch is er inmiddels zo veel kennis beschikbaar, dat ‘men’ had kunnen weten dat chloor/chloride en RVS een dodelijke combinatie kan zijn. Helaas is dat in dit geval en zeker niet voor de eerste keer, weer eens gebleken.

Roestvast ten opzichte van roestvrij 

Alleen de serieuze bedrijven spreken over ‘roestvast staal’ en noemen het geen roestvrij staal. Want het is immers niet roestvrij. Daarnaast bestaan er in de RVS-wereld ook nog eens diverse kwaliteitsverschillen. Mensen die zich dagelijks met het herstel van gevels bezighouden, weten daar alles van.

Samengevat, een als duurzaam omschreven behandeling is niet altijd hetzelfde als een behandeling met de door u gewenste levensduur.

Henk Mulder

 

Resultaatgericht samenwerken

Voor het mooi en duurzaam herstellen van uw vastgoed

Lees over onze passie

Kwaliteitsborging

Certificering van het werk, een garantie voor zowel de aannemer als de eigenaar!

Meer informatie

Gevelinspectie en onderzoek

Vind oorzaak en oplossing bij gevelproblemen en garandeer veiligheid

Gevelinspectie