Een ‘wokkel’ als metselwerkwapening

door: Jacob Mink

“Het ziet eruit als een wokkel, waarmee de verbinding in gescheurd metselwerk wordt hersteld. De roestvaststalen staaf wordt door Total Wall in Sneek op de markt gebracht onder de naam ‘Helibar’. De toepassing ervan leidt tot verbluffende resultaten”, aldus Hans Polman, redacteur Gevel & Dak Journaal 2004

wokkel

De filosofie achter de ‘wokkel’ is even simpel als logisch. Bij het ontstaan van scheuren in metselwerk neemt de spanning daarin af. Om de verbinding te herstellen, is het plaatsen van wapening de meest voor de hand liggende oplossing. De wokkelvorm van de HeliBar is niet alleen sterk, maar tegelijkertijd dermate flexibel, dat die de noodzakelijke bewegingen in het metselwerk opneemt.  Bovendien is de treksterkte van het materiaal opgewaardeerd naar 1.000 N/mm². De voor het metselwerk noodzakelijke beweging wordt over de hele lengte van de Helibar verdeeld. 

In de praktijk worden de wapeningsstaven nagenoeg altijd van buitenaf aangebracht en afgewerkt. Hierdoor blijft de overlast voor de bewoners tot een minimum beperkt. De reparatiemethode is zodanig, dat vrijwel niet te zien is waar de reparatie is uitgevoerd.

Het ‘wokkelsysteem’ is simpel en snel toepasbaar. Enkele voegen worden volgens een vooraf patroon tussen de 40 en 70 mm diep uitgefreesd. De staven, die in elke willekeurige hoek kunnen worden gebogen, worden in de vrijgemaakte voegen vastgezet met een speciaal ontwikkelde krimpvrije tweecomponenten mortel.
Nadat de voegen met normale voegspecie zijn afgevoegd, en de scheuren in de stenen met een op kleur te brengen restauratiemortel zijn weggewertk, is het gescheurde metselwerk volledig gestabiliseerd.

Constructieve belastingen worden volledig ondersteund en verdeeld. Er worden geen extra spanningen in de constructie gebracht. Flexibiliteit van de reparatie past zich aan de normale voor het gebouw noodzakelijke bewegingen aan.  De “wokkel” vereenvoudigt latei- en kozijnvervanging en is tevens een economisch alternatief voor inboeten/herbouwen van metselwerk.

Van Bollenschuur tot Appartementencomplex

oud en nieuw 1

Een mooie referentie van het herbouwen van metselwerk waar de Helibar is toegepast is de monumentale, geheel vervallen bollenschuur in Sassenheim. Het verstevigen van het metselwerk is door Total Wall, in opdracht van Ballast Nedam, geheel  met het Total Wall systeem gerealiseerd en omgetoverd tot appartementencomplex; zonder de oorspronkelijke  uitstraling van de bollenschuur aan te tasten.

Gescheurd metselwerk is hierbij gewapend met de “wokkel”, waarmee boven kozijnen nieuwe lateien zijn ontstaan en overige scheuren zijn opgevangen door middel van ‘crackstitching’. De scheuren in de stenen zijn door middel van op kleur gebrachte reparatiemortel nagenoeg onzichtbaar weggewerkt. Open gaten in het metselwerk zijn opnieuw dichtgemetseld. Uiteindelijk zijn alle gevels gestraald.

oud en nieuw 2

Scheuren in muren?

Heeft u zelf last van scheuren in muren of gevels, en wilt u deze laten herstellen met de hoogwaardige wokkelvormige wapening van Helibar? Middels onze app kunt u uw muurprobleem aan ons tonen voor een gratis en vrijblijvend advies.

» Total Wall App

Bekijk ook eens één van onze andere diensten of zie hier ons volledige dienstenaanbod:

 

 

Resultaatgericht samenwerken

Voor het mooi en duurzaam herstellen van uw vastgoed

Lees over onze passie

Kwaliteitsborging

Certificering van het werk, een garantie voor zowel de aannemer als de eigenaar!

Meer informatie

Gevelinspectie en onderzoek

Vind oorzaak en oplossing bij gevelproblemen en garandeer veiligheid

Gevelinspectie