Chinese snorren

Zowel bij nieuwbouw als na restaureren/renoveren wordt wel eens overwogen de gevels, mits die zijn opgetrokken uit baksteen, duurzaam te beschermen tegen de invloeden van hemelwater. Gevels worden nog wel eens ontsierd door lelijke vochtplekken. Ook in situaties waar daktrimmen zijn toegepast, zien we op de plaatsen van de aansluitingen nog wel eens van die lelijke lekstrepen, die door mij gekscherend wel eens ‘Chinese snorren’ worden genoemd.

Chinese snor_blog

Voegwerk & daktrimmen
Het is vaak een kwestie van details, waarbij vooral moet worden gelet op plaatsen waar het hemelwater eigenlijk niet zou moeten binnendringen. Zoals gezegd kunnen dat aansluitingen zijn van daktrimmen, maar ook op plaatsen waar het voegwerk niet naar behoren is uitgevoerd. We komen dat vooral veel tegen op de hoeken. Hier is tijdens de bouw bij het ‘intanden’ te weinig mortel gebruikt.

Holle ruimtes
De voeger ‘smeert’ het naderhand immers wel dicht, is te vaak nog wel eens de (onjuiste) gedachte. Dat er zich op die plaatsen achter het voegwerk allemaal holle ruimten bevinden, ziet immers niemand, wordt vaak ten onrechte gedacht. Ook de kwaliteit van rollagen, aansluitingen van waterslagen en scheurvorming in het metselwerk zijn details die voor een nauwkeurige inspectie in aanmerking komen alvorens een beschermende, waterwerende behandeling toe te passen.

Impregneren & hydrofoberen
Als vervolgens wordt overwogen de gevels te impregneren, is het goed te weten waar we het over hebben. Impregneren (hydrofoberen) is een behandeling met een dieptewerking. Het is dus géén coating. Bij juiste applicatie en gebruik van het juiste product, blijven de gevels dampdoorlatend, wat ook wel eens ‘ademen’ wordt genoemd.

Hele lange levensduur
Als impregneren goed wordt uitgevoerd met het juiste middel en tot een bepaalde indringdiepte, dan is het voor wat betreft de waterwerende eigenschappen, slechts een éénmalige behandeling. We kunnen stellen, dat een goed uitgevoerde behandeling een duurzame behandeling is met een levensduur van tientallen jaren.

Proefsteen
Het is aan te bevelen, alvorens te impregneren, eerst een proefsteen te (laten) behandelen. Uitgevoerde metingen laten zien, dat professioneel behandelde gevels ook na 40 jaar geen hemelwater water binnenlaten, ook niet na een zware storm met windkracht 12.

Henk Mulder

 

Resultaatgericht samenwerken

Voor het mooi en duurzaam herstellen van uw vastgoed

Lees over onze passie

Kwaliteitsborging

Certificering van het werk, een garantie voor zowel de aannemer als de eigenaar!

Meer informatie

Gevelinspectie en onderzoek

Vind oorzaak en oplossing bij gevelproblemen en garandeer veiligheid

Gevelinspectie