De juiste kennis over gevels zorgt voor het gewenste resultaat

Vaak gaat er bij het behandelen van gevels ‘iets’ fout. Achteraf ‘gefilosofeer’ leidt nog wel eens tot onaangename verhoudingen en zelfs de gang naar de rechter is in sommige gevallen niet uitgesloten. Meestal heeft het ermee te maken, dat opdrachtgever en uitvoerder niet dezelfde taal spreken.

“We doen toch wat wordt gevraagd?”

grafitti-verwijderen

Is iets ‘technisch schoon’ of ‘optisch fraai’? Bijgaande foto laat zien, dat de graffiti, conform de opdracht, is verwijderd, maar of het nu mooier is geworden, mag met recht worden betwijfeld. In dit geval is vooraf niet gesproken over een eventueel eindresultaat. De opdracht luidde: ‘Die troep/spuitbusterreur moet eraf’ en de uitvoerder heeft zich hier letterlijk aan gehouden. Het is de, helaas overleden, dichter Driek van Wissen geweest, die ooit heeft opgemerkt, dat de taal de voertuig is van de geest. In een persoonlijke ontmoeting met hem, heb ik daaraan toegevoegd, dat we dan wel in hetzelfde voertuig moeten zitten.

Kwaliteit of (op afstand) er goed uitzien; een wereld van verschil
Het voegwerk van een gevel kan er van afstand goed uitzien, maar dat zegt uiteraard niets over de kwaliteit. In veel gevallen hebben we te maken met het fenomeen ‘Mooi van verre, maar van dichtbij, verre van mooi’.

De juiste vraag stellen…  een kunst op zich!
Poreus/slecht voegwerk kan de oorzaak zijn van extreem veel binnendringend hemelwater, wat niet alleen een aanslag is op de isolatiewaarde van de gevel, maar ook tot naderhand optredende problemen kan leiden, zoals scheurvorming en uitbloeiingen. Alleen vragen aan een potentiële uitvoerder wat hij vindt van het voegwerk is niet voldoende, tenzijdeze uitvoerder meer dan alleen uitvoert en ook meedenkt om tot het juiste advies te komen.

Professionaliteit onderscheidt zich…
Een professioneel bedrijf beschikt onder meer over de zogeheten Pendelhamer van Schmidt. Een apparaat waarmee voegmetingen kunnen worden verricht. De gewenste, maar ook de ongewenste resultaten zijn in normbladen (onder meer CUR-61) vastgelegd. In de dagelijkse praktijk blijkt vaak, dat het de hoeken van bouwwerken zijn waar de kwaliteit te wensen overlaat.

Henk Mulder

 

Resultaatgericht samenwerken

Voor het mooi en duurzaam herstellen van uw vastgoed

Lees over onze passie

Kwaliteitsborging

Certificering van het werk, een garantie voor zowel de aannemer als de eigenaar!

Meer informatie

Gevelinspectie en onderzoek

Vind oorzaak en oplossing bij gevelproblemen en garandeer veiligheid

Gevelinspectie