Fraaie gevels? Een kwestie van goede voorbereiding…

Rij eens door een willekeurige woonwijk. Bij voorkeur een wijk die pakweg 15 jaar geleden is gebouwd. En kijk dan eens nauwkeurig naar de gevels. De bedoelingen van de desbetreffende architecten zullen best wel goed zijn geweest, maar in veel gevallen zie je, vooral esthetische, problemen waarbij je de tranen in de ogen schieten.

Chinese snorren?
Bakstenen die oorspronkelijk een lichte kleur hadden, zien er nu vergrauwd uit. Onder de aansluitingen van daktrimmen zijn lelijke lekstrepen ontstaan, die door mij ook wel eens Chinese snorren worden genoemd. Vooral op de hoeken, maar ook elders blijkt het voegwerk te zijn verdwenen.

Mos op muren?

Mos op muren

Op plaatselijk toegepaste, afdekkende rollagen zijn complete ‘moestuintjes’ verschenen. Ik heb het dan over een ongewenst aangroei van algen en mossen. Vooral die mossen scheiden bij hun groei zuur af. Dit zuur neutraliseert het alkalische cement. Lost het cement dus op, zodat er slechts los zand overblijft. Hierdoor is de bindende factor van de mortel dus compleet verdwenen.

Kortom, al na vrij korte tijd heeft zo’n aanvankelijk fris ogende woonwijk een belabberd, vergrauwd aanzien verkregen.

Bezint eer gij begint…
Het wordt allemaal nog triester als we bedenken, dat met wat méér inzicht vóór en tijdens de bouw dit allemaal voorkomen had kunnen worden. Beter nadenken over bepaalde bouwkundige detailleringen kan al veel problemen voorkomen.

Architecten, let op!
Op de tekentafel van de architect regent het nooit, maar in de praktijk regent het meestal problemen.  Woningen die zijn voorzien van goede overstekken vertonen meestal geen problemen. Maar als de architect in zijn onmetelijke wijsheid heeft gekozen voor daktrimmen als afdekking, dan kun je in veel gevallen op problemen wachten.

Let op de afdekkers!
Ook veel afdekkers blijken in de praktijk niets af te dekken. Dat heeft ermee te maken dat sommige toegepaste afdekkers aan de onderzijde niet zijn voorzien van een zogeheten waterhol. Daardoor kan het hemelwater alsnog de gevel binnendringen.

Een stelling die men nooit uit het oog moet verliezen luidt: ‘Voorkomen moet worden, dat hemelwater de gevel binnendringt via plaatsen die hier niet voor zijn bedoeld.

Henk Mulder

 

 

Resultaatgericht samenwerken

Voor het mooi en duurzaam herstellen van uw vastgoed

Lees over onze passie

Kwaliteitsborging

Certificering van het werk, een garantie voor zowel de aannemer als de eigenaar!

Meer informatie

Gevelinspectie en onderzoek

Vind oorzaak en oplossing bij gevelproblemen en garandeer veiligheid

Gevelinspectie