Herstel en liefde

Een rare titel? Ja, een herstelbedrijf is wellicht niet direct een bedrijf dat ook regelmatig praat over liefde. . Maar wij hebben wel degelijk een reden waarom we tijdens ons werk vaak praten over datgene wat ons allen bezig houdt en zo belangrijk is in het leven: DE LIEFDE. 

Kerk in Roodhuis
Enige tijd geleden werd ik gevraagd om te komen kijken naar metselwerkschade aan de muren van een kerk. In dit geval ging het om de Rooms Katholieke Sint Martinuskerk in het Friese dorp Roodhuis.

Een kerk uit 1892
De kerk stamt uit 1892 en heeft in de loop der jaren een paar maal een renovatie ondergaan. Wat ik aantrof was een forse schade aan de voorzijde van de kerk waarbij een aantal scheuren de behoorlijk dikke muur volledig heeft doen openstaan. Nog veel erger, de schade aan de prachtige gewelfde plafonddelen.

Restauratie kerk Roodhuis   Restauratie_kerk_Roodhuis

Oorzaak schade
De oorzaak van de schade was door onderzoek al duidelijk aangetoond, een funderingsprobleem, en de oplossing was eveneens al aangedragen. De oplossing omvat het aanbrengen van extra funderingspalen in en buiten de kerk. Vervolgens zal er over de nieuwe palen een ’brug’ onder de bestaande fundering aangelegd worden.

Eenmaal stabiel zal dan het metselwerk herstel gaan plaatsvinden. Dit deel van de reparatie is door ons bedrijf aangeboden, en door de opdrachtgever aanvaard. Als laatste zal aan de buitenzijde van de kerk enige herstel aan voeg- en metselwerk worden uitgevoerd. Deze schade is ontstaan door de tand des tijd en heeft geen verband met de funderingsproblemen.

Restauratie is bijzonder
Toen de herstelwerkzaamheden begonnen was ik wederom ter plaatse en had ik het genoegen vanaf de steiger de gewelfde plafonddelen van heel dichtbij te bekijken. En geloof me, dit is werkelijk een genoegen, een eer! Mensen werkzaam in de restauratie hebben geluk als ze gedurende hun werkzame leven dit twee maal mogen beleven.

Restauratie kerk Roodhuis   restauratie_kerk_Roodhuis

Liefde
En hier begint dan ook de verbinding met de liefde, want hoe makkelijk is het om naar de kerk te kijken en de simpele koude feiten op te dreunen? Ja, het is waar, de kerk is niet meer wat het vroeger was. De aanloop op zondagen is klein, en andere activiteiten worden ook steeds magerder. Af en toe een uitvaart vanuit de kerk komt nog voor, maar ook dit is in de loop der jaren afgenomen.

Gevoel of een kostenplaatje?
Dus ja, kijkende naar de kosten van de nu op handen zijnde herstelwerkzaamheden kan de vraag worden gesteld of dit een zinvolle investering is. Ik weet zeker dat er mensen zijn die eerder aan een sloop zullen denken dan aan een herstelplan!

Een begrijpelijke gedachte…. Maar als u kijkt door een paar andere ogen zult u een ander beeld gaan zien. Een beeld wat ikzelf zie, sterker nog, wat ik tot in het diepst van mijn ziel voel als ik in de kerk loop.

Ieder gebouw heeft zijn verhaal
Onze voorouders hebben de kerk met een onvoorstelbare hoeveelheid vakmanschap gebouwd in een tijd waarin de tegenwoordig zo vertrouwde gereedschappen en machines nog niet bestonden. Dit vakmanschap moet men tegenwoordig met een loep zoeken! En dan alle inspanning die is geleverd door alle mensen die de kerk met veel liefde hebben onderhouden. Alle vrijwilligers die geheel belangeloos alle vrije tijd hebben gestoken in HUN kerk.

Liefde
In de vergaderingen vooraf gaande aan de herstelwerkzaamheden sprak ik met het huidige bestuur en de aannemer welke eveneens al een paar generaties is betrokken bij de kerk. En ook nu voelde ik wat ik voel als ik in de kerk rondloop; LIEFDE!!

Restauratie van prachtige gebouwen is een plicht
Alle koude feiten op een rij hebben niet een kwart van het gewicht van deze liefde! Een andere optie dan de kerk geven wat ze nodig heeft is er dan ook niet. De liefde verder dragen en met zorg dit prachtige gebouw behouden zoals ook een ieder die ons is voorgegaan is simpelweg onze plicht!

Kersttip
Als de herstelwerkzaamheden zijn afgerond moet u eens gaan kijken in de kerk. Loop er rond en stel u zelf eens open, ik weet zeker dat u gaat voelen wat ik daar voel…

Ik wens u hele fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2014!

Cees Regeling
Bedrijfsleider en technisch adviseur
Total Wall

 

Resultaatgericht samenwerken

Voor het mooi en duurzaam herstellen van uw vastgoed

Lees over onze passie

Kwaliteitsborging

Certificering van het werk, een garantie voor zowel de aannemer als de eigenaar!

Meer informatie

Gevelinspectie en onderzoek

Vind oorzaak en oplossing bij gevelproblemen en garandeer veiligheid

Gevelinspectie