Kwalitatief behandelen van gevels

Iedereen zegt te streven naar kwaliteit. Laten we ons hier beperken tot het kwalitatief behandelen van gevels. Vaak worden als resultaat gouden bergen beloofd, terwijl in de praktijk de hoogte van Mirnser Klif (Gaasterland) nauwelijks wordt overschreden. Nu is het daar in Zuidwest Friesland ook mooi, maar wel totaal anders dan de omgeving van de Mont Blanc.

Verwachtingen en resultaat

Verwachtingspatronen komen in de praktijk vaak niet overeen met het uiteindelijke resultaat. Dat resultaat wil in de ogen van de opdrachtgever nog wel eens te wensen overlaten. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Nog maar al te vaak moet iets worden gerealiseerd voor een ‘zacht prijsje’. Anders gezegd, eigenlijk mag het (bijna) niets kosten. Maar bedenk altijd, dat wondermiddelen en -resultaten niet bestaan.

Kennis en ervaring

Het komt regelmatig voor dat het uitvoerende bedrijf niet beschikt over de benodigde kennis en ervaring. Daarnaast wordt er veel gegoocheld met woorden en uitdrukkingen waarvan de betekenis verschillend kan worden uitgelegd. We hebben het al eens gehad over het verschil tussen impregneren en hydrofoberen.

Wondermiddelen bestaan evenmin als woestijnen zonder zand

Waterwerende gevels met resultaat voor tientallen jaren

Als we onze gevels een waterwerende behandeling willen geven, dan impregneren we met een hydrofoberend middel. Voor een professionele behandeling is het dan vooral belangrijk om op de indringdiepte te letten. Dit is door middel van een eenvoudige test vast te stellen. Een professionele behandeling is goed voor tientallen jaren.

Het keurmerk dat dus geen keurmerk is…

Regelmatig wordt gerommeld met zogeheten ‘keurmerken’. We horen nog wel eens de term ‘CE-keurmerk’ vallen.  Dit keurmerk bestaat echter helemaal niet?  Je kunt nauwelijks nog een product kopen zonder de letters CE. Ten onrechte wordt dit als keurmerk gezien, terwijl we het hebben over een markering (Conformité Européenne).

Veel bedrijven, verkopers, prominente en minder prominente mensen hoor je praten over het CE-keurmerk, waarbij de suggestie wordt gewekt, dat het product daarmee hoger op de kwaliteitslijst staat. Maar ook veel spullen uit China zijn getooid met de letters CE, alleen staan de C en E iets dichter bij elkaar. Maar de vorm van de letters is gelijk aan de Europese CE-markering. Anders gezegd, voor de oppervlakkige waarnemer is het verschil nauwelijks merkbaar (zie bijgaande afbeelding).

CE-markering - gevels

China versus Europese richtlijnen

De Chinese CE-aanduiding staat voor China Export of China Electronics en heeft dus helemaal niets te maken met welke vorm van kwaliteit dan ook. Onze overheid zou hier best eens wat meer aandacht aan mogen besteden.

Henk Mulder

 

Resultaatgericht samenwerken

Voor het mooi en duurzaam herstellen van uw vastgoed

Lees over onze passie

Kwaliteitsborging

Certificering van het werk, een garantie voor zowel de aannemer als de eigenaar!

Meer informatie

Gevelinspectie en onderzoek

Vind oorzaak en oplossing bij gevelproblemen en garandeer veiligheid

Gevelinspectie