Onderweg… (Deel 2)

muurherstel_kleinefoto

Er wordt nog wel eens gesproken over ‘achtergrondinformatie’. De desbetreffende informatie wordt op deze wijze van benoemen een minder belangrijke plaats toegedicht. Veel noodzakelijke informatie zou eigenlijk ‘voorgrondinformatie’ moeten heten.

Kennis van zaken
Door een onjuiste/onvolledige vorm van informatieverstrekking wordt in veel gevallen niet de gewenste kwaliteit bereikt. De mortel kan goed zijn, de bakstenen van uitstekende kwaliteit en toch kan niet elke goede baksteen zo maar met elke goede mortel worden samengevoegd. Er wordt nog te weinig aandacht besteedt aan de specifieke eigenschappen van de materialen die moeten worden samengevoegd.

Duurzaam verbinden
De initiële wateropname van de steen, die vroeger ook wel de specifieke wateropname werd genoemd, speelt een belangrijke rol om te komen tot een werkelijk duurzame verbinding. Een verbinding dus, waarvan de levensduur zich uitstrekt tot minimaal tientallen jaren. Tegenwoordig kom ik in de overgelegde informatie nog wel eens tegen, dat de steen behoort tot de ‘normaal zuigende’ categorie, terwijl uit een test, die je heel gemakkelijk zelf kunt uitvoeren, blijkt dat de steen thuishoort in de categorie ‘sterk zuigend’.

Haastige spoed…
Helaas ontstaan er door onvolledige/onjuiste informatie, ongewenste resultaten waarvan de kosten vervolgens weer in de steeds maar stijgende categorie ‘faalkosten’ terechtkomen. Omdat ‘tijd’ tegenwoordig niets mag kosten en niets ‘tijd’ mag kosten, wordt er te weinig gekeken naar de juistheid van de overgelegde informatie. Het aantal te stapelen stenen van die dag staat vast en bepaalt de uitvoeringsnorm. Als er dan al uitbloeiingen (witte uitslagvormen) ontstaan, dan wordt te vaak ‘vergeten’ dat het met wat meer kennis/informatie ook te voorkomen was geweest.

Voorkomen is beter dan genezen
Tegenwoordig gaan nog maar al te vaak steen- en mortelleverancier met elkaar in de clinch wiens ‘schuld’ het is geweest en wie de ontstane schade moet verhelpen/vergoeden. Daarnaast is er steeds minder aandacht voor bepaald bouwkundige detailleringen. Ook over de samenstelling van die, inmiddels ruim drieduizend, soorten baksteen, in combinatie met verschillende klimatologische omstandigheden, wordt nauwelijks nagedacht. Vooral veel lichtgekleurde bakstenen kunnen onder invloed van veel langsstromend/binnentredend hemelwater en slecht voegwerk al na enkele jaren een grauw uiterlijk vertonen. Deze esthetische aantasting wordt meestal veroorzaakt door uitspoelende bestanddelen die zich in steen en mortel bevinden.

Hoe behandel je gevels op de juiste wijze?
Het optimaal behandelen (herstellen, reinigen, beschermen) van de gevels komt in een later stadium aan de orde.

Henk Mulder

 

Resultaatgericht samenwerken

Voor het mooi en duurzaam herstellen van uw vastgoed

Lees over onze passie

Kwaliteitsborging

Certificering van het werk, een garantie voor zowel de aannemer als de eigenaar!

Meer informatie

Gevelinspectie en onderzoek

Vind oorzaak en oplossing bij gevelproblemen en garandeer veiligheid

Gevelinspectie