Voorkom binnendringend hemelwater

Het is vaak een kwestie van details. De architect heeft een bepaald idee in z’n hoofd en als we dan kijken naar het uiteindelijke resultaat, dan moeten we in veel gevallen constateren, dat er sprake is van uitvoeringen die niet geheel overeenkomen met het oorspronkelijke ontwerp.

Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: ‘Op de tekentafel van de architect regent het nooit, maar in de praktijk regent het problemen.’ Het gaat vaak om kleine, maar venijnige details die de oorzaak zijn van ongewenst binnendringend hemelwater.

Afdekkers
De architect wil op bepaalde plaatsen het metselwerk aan de bovenzijde voorzien van een afdekker. Zo’n afdekker heeft in de visie van de architect een waterwerende functie. Maar in de praktijk dekken veel afdekkers nauwelijks iets af. Ik heb het hier al eens vaker over gehad. Zeker als het gaat over afdekkers die niet zijn voorzien van een zogeheten waterhol.

Kit als oplossing?
Maar er bestaan ook andere onvolkomenheden. En dan hebben we het over problemen die vaak worden veroorzaakt door een onjuiste/te zuinige kostenberekening. Bijgaande foto laat een afdekker zien die bestaat uit twee delen. Kit wordt in dit soort gevallen vaak gezien als ‘probleemoplosser’. De twee delen erop, kitspuit ertussen en klaar is Kees. Het was in dit geval beter geweest te kiezen voor één element.

afdekker

Hemelwater in metselwerk
Kit gaat na een bepaalde tijd ‘craqueleren’. Het begint met haarscheurtjes die overgaan in grote openingen. Op enig moment is de functie van de kitvoeg geheel verdwenen en kan het hemelwater vrijelijk binnentreden. Het onderliggende metselwerk wordt op die plaatsen extreem voorzien/belast van/met hemelwater. Dit heeft dan weer ongewenste uitbloeiingen tot gevolg.

Wisselende temperatuur
Ook komt het voor, dat sterk wisselende temperatuurverschillen, vooral in de winter, op die plaatsen oorzaak zijn van scheurvorming in het metselwerk. Hoewel dit door professionals op uitstekende wijze is te herstellen, is het toch beter, om in een eerder stadium extra aandacht te besteden aan de mogelijke oorzaken.

Henk Mulder

 

Resultaatgericht samenwerken

Voor het mooi en duurzaam herstellen van uw vastgoed

Lees over onze passie

Kwaliteitsborging

Certificering van het werk, een garantie voor zowel de aannemer als de eigenaar!

Meer informatie

Gevelinspectie en onderzoek

Vind oorzaak en oplossing bij gevelproblemen en garandeer veiligheid

Gevelinspectie